Dzisiaj pomysł na szybki gulasz z kurczaka, pieczarek, pora i sera pleśniowego. Podany z ryżem i surówką z kapusty. Skusicie się na taki zestaw?
Danie z porem przygotowała również Marta w ramach wspólnego gotowania blogerów.

Składniki:
1 por
500 g pieczarek
ok. 100 g sera z niebieską pleśnią
4 filety z kurczaka
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, zioła prowansalskie
olej do smażenia
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka posiekanego lub suszonego lubczyku
łyżeczka majeranku świeżego lub suszonego
Filety umyć, osuszyć i pokroić na grube kawałki. Przyprawić z każdej strony solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem suszonym i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mięso z każdej strony i odstawić. Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry, przyrumienić na oleju. Pora przekroić na pół, oczyścić w środku, a następnie pokroić w grube paski. Ser rozpuścić na ogniu w szklance wody. Dodać podsmażone pieczarki i pory. Gotować aż por zmięknie. Dodać podsmażone mięso, wlać śmietankę, zagotować i gotować kilka minut. Dodać majeranek, lubczyk, sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem i surówką.

Ja z wielką ochotą! Jak dla mnie jeden z ulubionych pomysłów na obiad 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie 😊
PolubieniePolubienie
Prosze o surówkę ;D
PolubieniePolubienie
ja bym sobie takie pyszności zjadła 😉
PolubieniePolubienie
Przepyszny aromatyczny obiad 🙂
PolubieniePolubienie
wow, super sprawa !
PolubieniePolubienie
Pyszny obiadek 🙂
PolubieniePolubienie