Ciasto ucierane z jabłkami i borówkami

Niby takie zwyczajne, a jednak smakuje wyjątkowo. Dlatego, że mamy zimę, a ciasto przywołuje letnie klimaty. Zapraszam po przepis…

Składniki:

5 jajek

1 szklanka kwaśnej śmietany

3/4 szklanki oleju

niepełna szklanka cukru

3 niepełne szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru migdałowego lub waniliowego

300 g mrożonych borówek amerykańskich

2 duże jabłka

Śmietanę i jajka ogrzać do temperatury pokojowej. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w grube plastry.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym a jasną masę. Wlać olej i śmietanę. i porządnie zmiksować. Partiami dodawać mąkę, cały czas ucierając. Wyłączyć mikser, dodać zamrożone borówki oraz kawałki jabłek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem dużej prostokątnej blachy i piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC. Wyjąc ostudzić, posypać cukrem pudrem wierzch ciasta.

15 myśli na temat “Ciasto ucierane z jabłkami i borówkami

  1. Ostatnio robiłam jogurtowe ciasto ucierane z przepisu pewnej włoszki. Wyleciało do kosza. Zakalec. Potem zrobiłam drugie. Weszłam na fora ludzie też narzekali że zakalec. Wszystko w temperaturze pokojowej, wszelkie zasady zachowane. I też do kosza 😉 Zrobię z Twojego przepisu bo wygląda apetycznie.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s