Zupa z zielonego groszku i sera Lazur

Zupa z zielonego groszku i sera Lazur
Zupa z zielonego groszku i sera Lazur

Co roku Małgosia z bloga Trochę inna cukiernia prowadzi akcję Zielono mi. Zawsze z tej okazji przygotowuję zielone potrawy. Tym razem ugotowałam między innymi zieloną zupę z groszku, której smak podkręca ser pleśniowy. Zapraszam!

Składniki:

1 woreczek mrożonego groszku
1 mały seler
1 pietruszka
1 cebula lub kawałek pora
3 ząbki czosnku
2 litry bulionu warzywnego
1 łyżka masła
150 g sera z niebieską pleśnią (Lazur, Gorgonzola lub inny)
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka włoskich ziół (do pizzy)
1 łyżka majeranku
pół pęczka natki pietruszki lub koperku
sól i pieprz

Grzanki:

6 kromek bułki wrocławskiej o grubości 0,5 cm
suszony czosnek
zioła do pizzy

Pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać mrożony groszek i gotować do miękkości. Dodać pokruszony ser i gotować do jego rozpuszczenia. Zmiksować zupę na gładki krem. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Grzanki:

Kromki z bułki pokroić w paski o grubości 0,5 cm, a następnie w kostkę. Wrzucić na suchą patelnię i trzymać na małym ogniu, często mieszając, aż zaczną się delikatnie rumienić. Posypać czosnkiem i ziołami, smażyć ok. 1 minuty, uważając by się nie spaliły.

Przepis dodaję do akcji kulinarnej Małgosi – Zielono mi

Zupa z zielonego groszku i sera Lazur
Reklamy

12 myśli na temat “Zupa z zielonego groszku i sera Lazur

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s