Surówka z czerwonej kapusty

Surówka idealnie pasuje na Wielkanoc do pieczonych i duszonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny…

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

pół główki czerwonej kapusty
łyżka cukru
płaska łyżeczka soli

Sos:

sok z połówki cytryny
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1/2 szklanki soku pomarańczowego
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki cynamonu

Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie, ale pozostanie nieco krucha. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i dokładnie wymieszać. W kubku podgrzać sok pomarańczowy (do maksymalnie 40oC), dodać miód i cynamon, mieszać do rozpuszczenia miodu. Wlać do kapusty, dodać oliwę, sól, pieprz i cukier do smaku. Schłodzić.

Surówka z czerwonej kapusty
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Surówkowo witamy wiosnę!
Wielkanoc bez glutenu.
Lekka Wielkanoc

Jedna myśl na temat “Surówka z czerwonej kapusty

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s