Surówka idealnie pasuje na Wielkanoc do pieczonych i duszonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny…

Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
łyżka cukru
płaska łyżeczka soli
Sos:
sok z połówki cytryny
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1/2 szklanki soku pomarańczowego
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki cynamonu
Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie, ale pozostanie nieco krucha. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i dokładnie wymieszać. W kubku podgrzać sok pomarańczowy (do maksymalnie 40oC), dodać miód i cynamon, mieszać do rozpuszczenia miodu. Wlać do kapusty, dodać oliwę, sól, pieprz i cukier do smaku. Schłodzić.





Ja surówki uwielbiam. Starsza córka moja też się przekonała do kapusty. Często podaje do obiadu.
PolubieniePolubienie