Dziś polecam Wam pyszną roladę ze schabu z oryginalnym nadzieniem. Przypuszczam, że bardzo posmakuje przedstawicielom płci męskiej. Moi przyznali mi papierowy medal 🙂

Składniki:
1,2 kg schabu
15 dag parzonego boczku
25 dag pieczarek
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki natki pietruszki (zapomniałam dodać, ale bardzo tu pasuje)
sól i czarny pieprz
2 łyżeczki suszonego majeranku
łyżeczka grubo mielonego kminku
łyżeczka sproszkowanego czosnku lub zmiażdżone 2 ząbki świeżego
olej
Schab umyć, osuszyć, nacinać delikatnie w poprzek, robiąc z niego duży płat, nie rozcinając do końca. Natrzeć olejem, posypać solą, pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odparować na patelni z łyżką oleju oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek i orzechy drobniutko posiekać. Wymieszać z przestudzonymi pieczarkami, dodać majeranek i natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. Rozłożyć równo farsz na płacie schabu, zostawiając wolne brzegi i zwinąć do środka jak roladę. Mięso jeszcze raz natrzeć z wierzchu olejem, natrzeć kminkiem i czosnkiem. Związać bawełnianą nicią i piec w szczelnie zamkniętym rękawie foliowym 1,5-2 godziny. Można do rękawa wlać ok. 1/2 szklanki wody, aby schab był bardziej soczysty. Kroić w plastry bardzo ostrym nożem. Świetnie smakuje z sosem grzybowym, chrzanowym lub musztardowym z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.