Rolada schabowa z pieczarkami, boczkiem i orzechami

Dziś polecam Wam pyszną roladę ze schabu z oryginalnym nadzieniem. Przypuszczam, że bardzo posmakuje przedstawicielom płci męskiej. Moi przyznali mi papierowy medal 🙂

Rolada schabowa z pieczarkami, boczkiem i orzechami

Składniki:

1,2 kg schabu

15 dag parzonego boczku

25 dag pieczarek

1/2 szklanki orzechów włoskich

2 łyżki natki pietruszki (zapomniałam dodać, ale bardzo tu pasuje)

sól i czarny pieprz

2 łyżeczki suszonego majeranku

łyżeczka grubo mielonego kminku

łyżeczka sproszkowanego czosnku lub zmiażdżone 2 ząbki świeżego

olej

Schab umyć, osuszyć, nacinać delikatnie w poprzek, robiąc z niego duży płat, nie rozcinając do końca. Natrzeć olejem, posypać solą, pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odparować na patelni z łyżką oleju oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek i orzechy drobniutko posiekać. Wymieszać z przestudzonymi pieczarkami, dodać majeranek i natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. Rozłożyć równo farsz na płacie schabu, zostawiając wolne brzegi i zwinąć do środka jak roladę. Mięso jeszcze raz natrzeć z wierzchu olejem, natrzeć kminkiem i czosnkiem. Związać bawełnianą nicią i piec w szczelnie zamkniętym rękawie foliowym 1,5-2 godziny. Można do rękawa wlać ok. 1/2 szklanki wody, aby schab był bardziej soczysty. Kroić w plastry bardzo ostrym nożem. Świetnie smakuje z sosem grzybowym, chrzanowym lub musztardowym z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s