Risotto z szafranem

Risotto szafranowe to propozycja Wiosenki. Ma intensywnie żółty kolor, pachnie winem i parmezanem. Ryż podałam do udek po cygańsku, które również widziałam u Wiosenki, na które przepis podała wcześniej Edysia. Bardzo mi smakowało, choć poprzednie z dodatkiem warzyw chyba bardziej trafiło w gust moich smakoszy.

Risotto z szafranem

Składniki:
1/2 łyżeczki nitek szafranu
3 łyżki drobno posiekanej cebuli
4 łyżki masła
35 dag ryżu na risotto
1,2 szklanki białego wytrawnego wina
1 l bulionu z kury
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz

Szafran zalać łyżką gorącej wody i odstawić. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła w naczyniu o grubym dnie. Dodać suchy ryż i stale mieszając, obsmażać go przez kilka minut. Wlać wino i nadal mieszając, czekać aż odparuje. Dodać gorący bulion, nie przerywając mieszania. Pod koniec gotowania dodać szafran, wymieszać, a potem dodać resztę masła i tarty parmezan, dokładnie wymieszać. Doprawić, jeśli trzeba, pieprzem i solą. Podawać od razu.

Risotto z szafranem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s