Pieczone pierogi z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Moje pierwsze pieczone pierogi. Z krucho-drożdżowego ciasta, na którego przepis znalazłam na blogu W kuchni Usagi. Zmieniłam nieco wykonanie, i oczywiście farsz. Pierogi są naprawdę wspaniałe. Zgodnie to potwierdzili moi trzej mężczyźni. Podałam je z bulionem pomidorowym, bo bardzo do farszu z kurczaka, fety i suszonych pomidorów pasował. Teraz mogę poszaleć z innymi nadzieniami. Myślę już o soczewicy z boczkiem i cukinii z fetą.

Pieczone pierogi z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami

 Składniki na ciasto (u mnie ok. 30 pierogów):

400 g mąki pszennej (dałam ok. 500 g i dużo podsypywałam)

100 g masła

1 jajko

180 ml mleka

20 g świeżych drożdży

1 łyżka śmietany

1 łyżka cukru (dałam łyżeczkę)

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonych włoskich ziół

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Farsz:

300 g fety (miękkiej)

2 duże filety z kurczaka (350-400 g)

pół słoiczka suszonych pomidorów z oliwy (ok. 10 sztuk)

1 zmiażdżony ząbek czosnku

2 łyżeczki suszonych włoskich ziół (przyprawa kuchni włoskiej Kamis)

1 łyżeczka suszonego oregano

1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego

kilka łyżek oliwy z pomidorów w zalewie do łatwiejszego wymieszania składników

Najpierw należy przygotować farsz. Filety umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać porcję włoszczyzny i gotować do miękkości. Wyjąć, ostudzić i bardzo drobno posiekać. Fetę pokroić na kawałki i rozetrzeć z mięsem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do farszu. Pomidory pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa i fety razem z ziołami, wymieszać. Doprawić pieprzem cytrynowym i ewentualnie solą (uważać, bo feta jest słona). Odstawić.

Na wywarze przygotować bulion pomidorowy. Osolić, dodać pieprz, 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę włoskich ziół i oregano, pieprz i suszony czosnek, dosłodzić do smaku.

Następnie przygotować ciasto. Mąkę przesiać, Odsypać 2/3 szklanki. Do reszty mąki dodać, sól, pieprz i zioła włoskie. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże, rozpuścić, dodać odsypane 2/3 szklanki mąki. Delikatnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować, a następnie dodać jajko, masło śmietanę oraz resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ciasto słabo rośnie, ale to mu w niczym nie przeszkadza. Po tym czasie ciasto przebić pięścią (odgazować) i włożyć na 15 minut do lodówki (pominęłam ten krok).

Na blacie obficie oprószonym mąką rozwałkować dość cienko ciasto (maksymalnie 5 mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrawać krążki. Ja wykrawałam za pomocą małego plastikowego pudełka (ok. 7 cm średnicy).

Każdy krążek rozciągnąć lekko na dłoni, napełnić farszem i zlepić, bardzo mocno dociskając brzegi.

Gotowe pierożki układać partiami na blaszce do pieczenia, posmarować mlekiem roztrzepanym z jajkiem. Piec do zrumienienia w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia można posmarować pierogi jeszcze raz – będą ładnie błyszczały (ja już tego nie zrobiłam).
Studzić na kratce. Podawać z bulionem pomidorowym.

Pieczone pierogi z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s