Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem

Kolejne pieczone pierogi. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z twarogiem, korzystając z tego przepisu. Nadzienie natomiast wykonałam, bazując na najlepszym przepisie na makaron tj. Makaron cytrynowy z cukinią, fetą i słonecznikiem.

Z podanych składników wychodzi ok. 40 dużych pierogów.

Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem


Ciasto:

15 g świeżych drożdży

3-4 łyżki gęstej śmietany

250 g twarogu (dałam śmietankowy z wiaderka)

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

ok. 420 g mąki pszennej

Farsz:

ok. 800 g młodej cukinii

kostka (270 g) miękkiej fety

2 łyżeczki włoskich ziół (w tym oregano)

skórka starta z wyszorowanej cytryny i 2 łyżki soku

zmielony czarny pieprz (dałam cytrynowy)

sól

1/2 szklanki ziaren słonecznika

sporo bułki tartej do zagęszczenia farszu

olej do smażenia

Ciasto:

Drożdże wymieszać ze śmietaną, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut.
Twaróg rozetrzeć na gładką masę, dodać jajko, drożdże, sól i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 mąki i cały czas wyrabiając dodawać resztę mąki, aż powstanie gładkie i zwarte ciasto.
Można również nie robić zaczynu drożdżowego, a pokruszone drożdże i śmietanę dodać bezpośrednio do ciasta.
Przykryć i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Cisto nie rośnie za wiele, ale to nie ma wpływu na jego jakość.

Przygotowanie farszu:

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Cukinię umyć, zetrzeć nieobraną na grubej tarce, podzielić na pół i każdą połowę udusić i odparować na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać sok z cytryny, zetrzeć skórkę, wsypać zioła, dodać fetę, rozetrzeć z cukinią, dodać słonecznik, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Dodać tyle bułki tartej, by farsz był gęsty i zwarty.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na placek grubości ok. 2-3 mm (ciasto delikatnie urośnie podczas pieczenia) i kroić na kwadraty o boku ok. 10 cm lub wykrawać szerokim kubkiem. Nakładać po kopiatej łyżczeczce farszu, składać po przekątnej lub na pół jeśli wykrawaliśmy koła i sklejać. Przed pieczeniem posmarować oliwą lub jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec ok. 15-18 minut w temperaturze 175 stopni do lekkiego zezłocenia. Podawać ciepłe z gorącą zupą do picia (pomidorową lub kremem serowym).

Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s