Barszcz biały z grzybami

W moim rodzinnym domu po barszczu czerwonego z uszkami moja mama podaje barszcz biały, który ma mocny aromat leśnych grzybów  zbieranych latem i jesienią przez mojego tatę oraz czosnku. Uwielbiam tę zupę.

Barszcz biały z grzybami II

Składniki:

zakwas na barszcz biały
6 szklanek bulionu warzywnego
po kilka kulek ziela angielskiego
i pieprzu
3-4 liście laurowe
garść suszonej włoszczyzny
spora garść suszonych grzybów, najlepiej borowików
1 mała cebula

1/2 główki czosnku
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
sól i świeżo mielony pieprz

Do bulionu dodać obrane czosnek i cebulę oraz przepłukane suszone grzyby, włoszczyznę, ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 30 minut. Do wywaru wlać przecedzony zakwas (do smaku) i zagotować. Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Barszcz przelać do talerzy. Podawać z pieczywem, groszkiem ptysiowym lub ugotowaną białą fasolą.

Można również odcedzić grzyby, użyć ich do przygotowania uszek, które można dodać do tego barszczu (taką wersję przygotowuje moja mama).



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s