Spaghetti z sosem serowo-cukiniowym

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Dlatego na blogu dzisiaj danie makaronowe.

Spaghetti z sosem seowo-cukiniowym

Składniki:

300 g makaronu spaghetti

1 młoda cukinia

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

100 g drobno tartego sera Gruyere lub Grana Padano (robiłam z obydwoma rodzajami sera, pierwszy jest bardziej słodki, drugi nieco bardziej pikantny)

zioła do pizzy, ok. 1 płaskiej łyżki

sól i pieprz lub domowa jarzynka

szklanka słodkiej śmietanki 18%

1 łyżka mąki

2 łyżki masła

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Masło stopić w średnim rondelku, wrzucić mąkę i chwilkę smażyć. Wlać szklankę wody i rozprowadzić mąkę za pomocą rózgi. Wlać śmietankę i zagotować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do sosu wraz z posiekaną natką. Dodać posiekane drobno ząbki czosnku. Gotować kilka minut, aby cukinia zmiękła. Dodać 3/4 porcji sera Gruyere lub Grana Padano i mieszać, by nie opadł na dno. Dodać zioła do pizzy i doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze. Na wierzchu posypać pozostałą porcją sera Gruyere lub Grana Padano.

Spaghetti z sosem seowo-cukiniowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s