Crumble z malinami i borówkami

Tematy do wspólnego gotowania i pieczenia w sierpniu wymyśliła Ania z bloga Mops w kuchni. Tematem były słodkości z malinami. Ja przygotowałam Crumble z malinami i borówkami z przepisu Doroty, zamieniając morele na borówki. Ania, Mirabelka i Ania również przygotowały coś słodkiego z malinami…

Crumble z malinami i borówkami

Składniki na kruche ciasto:

150 g mąki pszennej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
60 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.

Nadzienie:

250 g borówek amerykańskich
350 g malin
1/4 szklanki cukru

Maliny i borówki połączyć z cukrem i delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód formy wyłożyć owoce, wierzch posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe, np. z lodami czekoladowymi lub waniliowymi.

Crumble z malinami i borówkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s