Bób z twarożkiem i skwarkami

Bób z twarożkiem i skwarkami

Składniki:

500 g bobu

150 g twarogu

3-4 łyżki śmietany

kawałek słoniny

sól, pieprz

płaska łyżeczka cukru

Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, stopić i lekko zrumienić bez tłuszczu. Bób opłukać w zimnej wodzie. Zalać wodą o dwukrotnie większej objętości. Dodać cukier (1 łyżka)i zagotować. Gotować od 10 do 15 minut, w zależności czy bób jest młody czy stary. Pod koniec gotowania posolić (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli). Odcedzić. Wymieszać ze skwarkami (z łyżką wytopionego tłuszczu). Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną i ciepłym bobem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s