Sernik na zimno z frużeliną jagodową

Już niedługo na straganach pojawią się leśne borówki. Ja nie wytrzymałam i kupiłam mrożone. Kilkanaście złotych za mały woreczek, ale tak mi się chciało… Polecam na upalne letnie dni, takie jak dzisiaj sernik na zimno z frużeliną, właśnie jagodową…

Babka z ricottą i morelami 

Spód:

300 g zbożowych ciastek kakaowych

100 g masła

Masa twarogowa:

500 g sera mielonego w wiaderku

500 ml schłodzonej śmietany 30-36%

2 galaretki żółte lub przezroczyste

2/3 szklanki cukru pudru

Frużelina:

ok. 280 g mrożonych borówek leśnych

½ szklanki cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

½ szklanki wody

Galaretki rozpuścić w ½ litra wrzątku. Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać ze zmielonymi ciastkami. Kwadratową formę o bokach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie ugnieść dłońmi. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Śmietanę ubić. Dodać na końcu cukier i wymieszać. Porcjami dodawać twaróg i połączyć ze śmietaną. Mieszając, wlać tężejącą galaretkę. Jednolitą masę wylać na ciasteczkowy spód i schłodzić do stężenia.

Przygotować frużelinę. Rozmrożone lub częściowo rozmrożone jagody podgrzewać razem z cukrem. Do ½ szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Kiedy owoce z sokiem zaczną bulgotać, wlać rozpuszczoną mąkę, zagotować i zdjąć z palnika. Frużelinę ostudzić. Ciasto dzielić na kwadraty lub prostokąty i podawać udekorowane frużeliną.

Babka z ricottą i morelami

Babka z ricottą i morelami



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s