Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków z nutą kokosową

Niedawno mogłam Wam zaprezentować zupę z botwinki. Dzisiaj wersja z upy buraczkowej w formie kremu z dodatkiem śmietanki kokosowej. Micha smacznej zupy nigdy nie jest zła…

Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków

Składniki:

3-4 średnie buraki
1 marchew
½ selera
pół główki pieczonego czosnku
½ cebuli
pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, imbir, mielony kminek, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, kurkuma
koncentrat lub zakwas buraczany
2 łyżki oliwy
180 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić słodką śmietanką 18%)

Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec minimum godzinę (ja piekłam nieco dłużej). Czosnek pieczemy podobnie, ale nieco krócej. Można do folii z czosnkiem dodać łyżeczkę masła lub oleju, ale nie jest to konieczne.

Marchew, cebulę i selera obrać, pokroić na kawałki, zalać 6 szklankami wody, dodać nać pietruszki w całości. Gotować kilkanaście minut. Buraki obrać pokroić na kawałki i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy wycisnąć czosnek z łupin i zmiksować warzywa na gładki krem. Dodać oliwę, przyprawy, zagotować. Wlać śmietankę kokosową i zakwas lub koncentrat buraczany do smaku. Doprawić solą i ew. pieprzem.

Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków z nutą kokosową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s