Sałatka ze szparagmi, jajkiem i szynką parmeńską

Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc proponuję Wam dzisiaj lekką, ale jednocześnie pożywną sałatkę. Oprócz szparagów znajdziecie w niej rukolę, jajka, szynkę parmeńską, ciecierzycę. Dodatek miodowo-musztardowego winegretu świetnie podkreśla smak warzyw, szynki i jajek…

Sałatka ze szparagmi, jajkiem i szynką parmeńską

Składniki na 2 porcje:

4 jajka

garść rukoli

opakowanie szynki parmeńskiej

1/3 pęczka zielonych szparagów

1/3 puszki ciecierzycy (4 łyżki gotowanej)

Sos:

1 łyżeczka płynnego miodu

1 łyżka octu winnego

1 łyżka musztardy francuskiej

3 łyżki oleju, np. z ostropestu

sól i pieprz do smaku

Szparagi bez zdrewniałych końcówek ugotować al dente w osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedzić i przekroić na pół. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na pół lub na ćwiartki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Na dwóch dużych talerzach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę. szparagi, jajka, cieciorkę i przekrojoną na pół szynkę parmeńską.

Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z octem, olejem i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na talerzach.

Sałatka ze szparagmi, jajkiem i szynką parmeńską

Sałatka ze szparagmi, jajkiem i szynką parmeńską

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s