Ucierane ciasto z truskawkami

Miałam przyjemność jeść pierwsze w tym roku truskawki. Z części owoców upiekłam proste ucierane ciasto. Zniknęło momentalnie…

Ucierane ciasto z truskawkami

Składniki:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki waniliowego
2 duże łyżeczki proszku
5 jajek
250 g kwaśnej śmietany
150 ml oleju
1/2 kg małych truskawek

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki. Śmietanę zmiksować z jajkami i cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Do osobnej miski przesiać i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Wyłożyć do dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, na wierzchu ułożyć dość gęsto truskawki. Piec około 55 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. 

Ucierane ciasto z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s