Surówka z młodej kapusty z papryką, kukurydzą i korniszonami

Kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, od razu kupuję główkę, bo wiem, że przygotowana na jej bazie surówka o tej porze roku smakuje najlepiej. Wszyscy lubimy, nie ma marudzenia. Dzisiaj w kolejnej odsłonie z winegretem.

Surówka zmłodej kapusty z papryką, kukurydzą i korniszonami

Składniki:

1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej
3-4 łyżki kukurydzy z puszki, odcedzonej
pół pomarańczowej papryki (lub w innym kolorze)
posiekany szczypiorek (pół pęczka)
2 korniszony lub ogórki kiszone

Sos:

1/2 szklanki zimnej wody
4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego
4 łyżki oleju (dałam z ostropestu, jest dobry na wątrobę)

sól, pieprz
łyżeczka płynnego miodu
1 spora łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy

Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Kukurydzę odsączyć z wody. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Jeśli używamy bardzo młodej kapusty, należy ją najpierw schłodzić i zjeść zaraz po przygotowaniu. Podawać do mięs, ryb lub dań jarskich.

Surówka zmłodej kapusty z papryką, kukurydzą i korniszonami

Surówka zmłodej kapusty z papryką, kukurydzą i korniszonami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s