Gulasz paprykowy z kurczaka

Kiedy poczułam smak i zapach wędzonej papryki, przyprawa ta odtąd pojawia się dość często w moich daniach, szczególnie na nutę węgierską. Dzisiaj zaprezentuję prosty przepis na gulasz z kurczaka z kolorowymi paprykami oraz dodatkiem suszonej wędzonej papryki.

Gulasz paprykowy z kurczaka

Składniki:

2 filety z kurczaka

po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej

przyprawa do kurczaka z curry

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

1 szklanka passaty pomidorowej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka wędzonej papryki

olej do smażenia

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Filety z kurczaka umyć, pokroić w paseczki, przyprawić przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli. Smażyć do zrumienienia, dodając w połowie czasu smażenia posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę. Po 3 minutach od wrzucenia papryki, wlać 1 szklankę wody i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać paprykę wędzoną, passtę pomidorową i koncentrat. W razie potrzeby dolać nieco wody, by składniki nie przypaliły się. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać natkę pietruszki (ja nie miałam).

Gulasz paprykowy z kurczaka



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s