Dziś wspólne gotowanie w zaprzyjaźnionej grupie blogerek. Tematem pichcenia są szparagi. Właśnie z ich udziałem przygotowałam aromatyczna sałatkę. Szczególnie polecam Wam prosty winegret z dodatkiem mielonych orzechów włoskich… Zaglądnijcie również do Chantel111 Ani i Malwiny i Ani , bo coś pysznego szparagowego u nich znajdziecie!
Składniki na 4 porcje:
60 g rukoli
10 plastrów szynki parmeńskiej
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 ser camembert
Sos:
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy francuskiej
3 łyżki oleju, np. z ostropestu
1 łyżka mielonych orzechów włoskich
3 łyżki wody
sól i pieprz do smaku
Szparagi bez zdrewniałych końcówek ugotować al dente w osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedzić i przekroić na pół. Camembert pokroić w romby. Na dwóch dużych talerzach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę. szparagi, camembert i przekrojoną na pół szynkę parmeńską.
Przygotować sos: w kubku wymieszać miód z octem, olejem, orzechami, wodą i musztardą. Dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę na talerzach.