Żałuję, że zimą zaniedbałam moją domową piekarnię. A przecież przygotowanie ciastek zajmuje naprawdę niewiele czasu. Te, które zobaczyłam na blogu Doroty Świątkowskiej wydały mi się idealne, ale niestety szybko zostały schrupane… warto więc upiec z podwójnej porcji 🙂
Składniki na około 25-30 ciastek:
120 g masła, w temperaturze pokojowej
70 g jasnego brązowego cukru muscovado
1 jajko
100 g płatków owsianych
140 g mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, posiekanej (lub drobinek czekoladowych)
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, dalej ucierać. Wsypać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając posiekaną czekoladę.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce.