Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i czekoladą

Żałuję, że zimą zaniedbałam moją domową piekarnię. A przecież przygotowanie ciastek zajmuje naprawdę niewiele czasu. Te, które zobaczyłam na blogu Doroty Świątkowskiej wydały mi się idealne, ale niestety szybko zostały schrupane… warto więc upiec z podwójnej porcji 🙂

Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i czekoladą

Składniki na około 25-30 ciastek:

120 g masła, w temperaturze pokojowej
70 g jasnego brązowego cukru muscovado
1 jajko
100 g płatków owsianych
140 g mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, posiekanej (lub drobinek czekoladowych)

Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, dalej ucierać. Wsypać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając posiekaną czekoladę.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce.

Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i czekoladą



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s