Rukola z ciecierzycą, oliwkami i fetą

Na majówkę polecam lekką sałatkę w zielonościach…

Rukola z ciecierzycą, oliwkami i fetą

Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

ok. 1 szklanki czarnych oliwek, odcedzonych

ok. 2/3 kostki fety, np. Pilos

ok. 50 g rukoli

Sos:

4 łyżki oleju, np. lnianego

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki płynnego miodu

skórka starta z połówki cytryny

płaska łyżeczka ziół śródziemnomorskich

ew. sól i pieprz

Oliwki pokroić w poprzek, każdą na 3 części. Rukolę umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wymieszać z ciecierzycą. W kubku wymieszać składniki sosu dokładnie połączyć.  Fetę pokroić w kostkę, a jeśli jest miękka, to rozkruszyć w palcach. Dodać do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

Rukola z ciecierzycą, oliwkami i fetą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s