Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem

U Ani trwa pieczarkowy tydzień. To moja druga pieczarkowa propozycja do tej akcji. W zaprzyjaźnionej grupie blogerek również dodajemy przepisy pieczarkowe. Szczególnie polecam przepisy Ani i Marty i Ani. Na moim blogu znajdziecie przeróżne zupy, zarówno kremowe, jak i z cząstkami warzyw. Zupa, którą dzisiaj prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem…

Kolorowa zupa z pieczarkami i ryżem

Składniki:

2 skrzydełka z kurczaka lub jedno z indyka
2/3 szklanki ryżu
ok. 150 g pieczarek
po pół papryki w dwóch kolorach (np. czerwona i pomarańczowa)
ok. 1/2 puszki kukurydzy
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
mały pęczek koperku
przyprawa warzywna
łyżeczka ziół do pizzy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku

Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie. Pieczarki umyć, pokroić w pół plasterki i wrzucić do wywaru razem z przepłukanym ryżem.

Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, następni pokrojony w paseczki seler oraz pokrojone w kostkę papryki. Dodać również odsączoną kukurydzę. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną i zioła oraz posiekany koperek.

Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić.

Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów lub krokietów.


Pieczarkowy Tydzień 2018

Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s