Muffiny kokosowe z suszoną żurawiną i wiśnią

W tych babeczkach rządzi kokos. Ja i moi mężczyźni nie jesteśmy fanami kokosowych smaków. Miałam w szafce promocyjny zestaw mąki i cukru kokosowego. Chcąc je zużyć, wybrałam najprostszą wersję, a mianowicie muffiny. Dodałam do nich suszone wiśnie i żurawiny. Smak nas zaskoczył i kokosowym wypiekom mówimy: TAK!

Muffiny kokosowe z suszoną żurawiną i wiśnią

Składniki na 11-12 muffin:

2 jajka
1/3 szklanki oleju kokosowego
250 g sera ricotta
168 g mleka kokosowego
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1 niepełna szklanka cukru kokosowego
¾ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 70 g suszonej żurawiny i wiśni

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz wiórki. W drugiej misce umieścić ricottę, olej i rozkłócone jajka. Wymieszać zawartość obu misek, dodać suszone owoce i dokładnie wymieszać. Nakładać ciasto do formy wyłożonej papilotkami z lekką górką. Piec w temperaturze 180oC ok. 30 minut do lekkiego zbrązowienia.

Muffiny kokosowe z suszoną żurawiną i wiśnią



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s