Sałatkę przygotowałam na śniadanie wielkanocne. Jest szybka w przygotowaniu i lekka.
W salaterce układamy kolejno:
- odsączony z zalewy seler w nitkach
- odsączoną puszkę kukurydzy
- rozsmarowaną warstwę majonezu – ok. ½ średniej wielkości słoik
- starty na grubej tarce ser żółty – ok. 150 g (Gouda, Edamski, Złoty Mazur
- pokrojony w paseczki i sparzony por
- sól i pieprz
- 2 odsączone z wody puszki tuńczyka w kawałkach
- rozsmarowaną warstwę majonezu – ok. ½ średniej wielkości słoik
- 5 jajek, obranych i startych na grubej tarce
- pęczek umytych, pozbawionych ogonków rzodkiewek, startych na grubych oczkach
- sól i pieprz
- posiekany gruby szczypior (z trzech cebul)
Sałatkę schłodzić przed podaniem.