Ciasto migdałowe z kajmakiem

Na świątecznym stole pojawiły się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z… wyobraźni.

Ciasto migdałowe z kajmakiem

Biszkopt:

4 jajka

1 szklanka mąki tortowej

2/3 szklanki cukru

1 łyżka oleju

1 łyżka octu

szczypta soli

Masa:

2 budynie śmietankowe bez cukru

500 ml mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru migdałowego

300 g masła

Dodatkowo:

1/2 słoika dżemu morelowego

2 paczki herbatników (petitków)

1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

ok. 50 g płatków migdałowych

2/3 szklanki soku pomarańczowego

Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem migdałowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. 

Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocet, a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód kwadratowej formy o wymiarach 24 na 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Następnie na powierzchni biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów.

Ciasto schłodzić.

Ciasto migdałowe z kajmakiem



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s