Eskalopki z polędwiczki wieprzowej

Polędwiczka wieprzowa jest tak delikatnym mięsem, że nie trzeba jej dusić, szczególnie jeśli robi się z niej kotleciki. Mięso tuż przed smażeniem „panierowałam” w cieście naleśnikowym. Gorąco polecam ten sposób!

Eskalopki z polędwiczki wieprzowej

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
przyprawa do drobiu z czosnkiem i papryką
olej do smażenia

Ciasto:

200-250 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki gazowanej wody

1 duże jajko
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli i cukru pudru

Polędwiczkę umyć, osuszyć. Pokroić w poprzek na plastry grubości ok. 4 cm. Delikatnie, ale cienko rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron. Włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i sporządzić gęstą masę.

Filety obtaczać z obu stron w ciście. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Eskalopki z polędwiczki wieprzowej



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s