Tarta walentynkowa z kurczakiem i papryką w cieście twarogowym

Z okazji Walentynek przygotowałam wytrawną tartę z kurczakiem i papryką. Wystarczyło dla całej naszej czwórki. W ramach wspólnego gotowania ciasto w kształcie serca przygotowała Gin.

Tarta walentynkowa

Ciasto:

ok. 2 szklanki mąki

25 dag twarogu

2 jajko

1 płaska łyżeczka soli

6 łyżek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do formy

Nadzienie:

350 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego

2 jajka

sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek

po pół papryki czerwonej i zielonej

1 filet z kurczaka

Przyprawa do kurczaka lub gyrosa

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

 Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

W tym czasie filet z kurczaka podzielić na 2-3 plastry, posypać przyprawą do kurczaka lub gyrosa i usmażyć na oleju. Przestudzić i pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również papryki

Śmietanę wymieszać z jajkami, koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek. Do masy śmietanowej dodać kurczaka i połowę kosteczek papryki, wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem

Masę wylać na wierzch. Na wierzch wyłożyć resztę papryki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta się zrumienią, a wierch tarty zetnie jak sernik. Podawać na ciepło.


Tarta walentynkowa


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s