Z okazji Walentynek przygotowałam wytrawną tartę z kurczakiem i papryką. Wystarczyło dla całej naszej czwórki. W ramach wspólnego gotowania ciasto w kształcie serca przygotowała Gin.
Ciasto:
ok. 2 szklanki mąki
25 dag twarogu
2 jajko
1 płaska łyżeczka soli
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
350 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
2 jajka
sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek
po pół papryki czerwonej i zielonej
1 filet z kurczaka
Przyprawa do kurczaka lub gyrosa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie filet z kurczaka podzielić na 2-3 plastry, posypać przyprawą do kurczaka lub gyrosa i usmażyć na oleju. Przestudzić i pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również papryki
Śmietanę wymieszać z jajkami, koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek. Do masy śmietanowej dodać kurczaka i połowę kosteczek papryki, wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem
Masę wylać na wierzch. Na wierzch wyłożyć resztę papryki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta się zrumienią, a wierch tarty zetnie jak sernik. Podawać na ciepło.