Schab duszony w aromatycznym sosie pieczarkowym

Schab duszony w aromatycznym sosie pieczarkowym

Składniki:

1 kg schabu

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

30 dag pieczarek

przyprawa do gulaszu lub karkówki, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżka wędzonej papryki w proszku, 2 łyżki suszonych płatków papryki, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

1 łyżka mąki

olej do smażenia

Mięso umyć, pokroić w grube plastry. Posypać przyprawą z obu stron. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Dodać papryki w proszku oraz płatki paprykowe. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem.

W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika.

Podawać z kaszą lub ziemniakami oraz zasmażanymi buraczkami.

Schab duszony w aromatycznym sosie pieczarkowym



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s