Zupa ziemniaczano-serowa z parmezanem

Witam po kilkudniowej przerwie i zapraszam na pyszną zupę!

Zupa ziemniaczano-serowa z parmezanem

Składniki:

2 litry bulionu warzywnego lub wody
1/2 dużego selera
3 ząbki czosnku
pół dużej cebuli lub pora
4 duże ziemniaki
2 łyżki serka topionego, np. ementalera
3 łyżki tartego parmezanu

pół pęczka natki pietruszki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka lubczyku (może być suszony)

sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, gałka muszkatołowa
1-2 łyżki dowolnego oleju (może być smakowy)

Zagotować bulion lub wodę. Selera, cebulę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Dodać także obrane ząbki czosnku i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać sery i gotować do rozpuszczenia. Dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej, lubczyk i szczypiorek, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, przelać do talerzy lub miseczek. Podawać z groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami.

Zupa ziemniaczano-serowa z parmezanem



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s