Gryczotto z pieczonymi burakami, ciecierzycą i fetą

Dzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie u Malwiny, sałatkę z pieczonymi burakami u Marty, a u Gin wspaniałe buraczane bułeczki.

Gryczotto z pieczonymi burakami, ciecierzycą i fetą

Składniki:

3 średnie buraki
1 cebula
150 g kaszy gryczanej
olej do smażenia
2/3 szklanki nasion ciecierzycy
pół kostki fety
sól i pieprz
szczypta mielonego kminku

Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową i piec minimum godzinę (ja piekłam nieco dłużej). Ciecierzycę namoczyć na kilka godzin i ugotować w dużej ilości wody. Kaszę również ugotować w osolonym wrzątku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżki), wlać pół szklanki wody i dusić do odparowania płynu. Następnie zeszklić na małym ogniu, kiedy woda wyparuje.

Jeszcze ciepłe, ale nie gorące i obrane ze skórki buraki zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z odcedzoną kaszą, zeszkloną cebulą, ugotowaną ciecierzycą. Doprawić do smaku mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Podawać z pokruszoną na wierzchu fetą. Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak też w formie sałatki na zimno.

Gryczotto z pieczonymi burakami, ciecierzycą i fetą



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s