Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

W ramach wspólnego gotowania przygotowałam pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami. Sos wyszedł bardzo ostry i tylko mnie w domu przypadł do gustu. W przepisie odjęłam zatem pasty curry i imbiru, bo nie wszyscy lubią tak wyraziste smaki. Curry przygotowały również: Mirabelka, Ania i Malwina.

Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

Pulpety:

500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej łopatki

1 mała kajzerka

1 jajko

do smaku: przyprawa curry, suszony czosnek, kumin

mąka do panierowania

Sos:

1 mała marchew

kawałek selera

pół czerwonej papryki

szklanka mrożonej fasolki szparagowej

pół puszki kukurydzy

2-3 ząbki czosnku

mała czerwona cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka czerwonej pasty curry

suszony imbir (proponuję pół łyżeczki)

kumin (duża szczypta)

sól

posiekana natka pietruszki – ok. 2 łyżki

pół pęczka natki pietruszki

Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, obraną marchew w półplasterki, a selera w słupki. Czosnek drobno posiekać. Do wrzątku wrzucić warzywa. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami, masę porządnie wyrobić rękoma.

Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek, kiedy warzywa będą już prawie miękkie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. W części wywaru rozprowadzić pastę curry i koncentrat pomidorowy. Wlać do sosu. Dodać pozostałe przyprawy oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze odkryte ok. 5 minut. Podawać z ryżem.

Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s