Spód ciasta:
150 g masła
1 szklanka mąki orzechowej
3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
ew. kwaśna śmietana
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki orzechowej
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki mąki razowej
140 g stopionego masła
szczypta soli
1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki płatków owsianych
oraz słoik dżemu lub powidła (użyłam dżemu z jeżyn)
Składniki na kruszonkę zagnieść, odstawić do lodówki, by stwardniała. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać jajka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy.
Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować dżemem. Na wierzchu rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC do zrumienienia.