Refleksje i sernik gotowany z herbatnikami i kajmakowo-migdałową polewą

Rzadko piszę długie i refleksyjne notki do wpisów, ale dzisiaj mam taką potrzebę, bo wczoraj pojawiła się czwórka z przodu.  To był jakiś kosmos, kiedy jako mała dziewczynka oglądałam serial „Czterdziestolatek”, nie mając zupełnie pojęcia jak to jest rzeczywiście mieć 40 lat. Wtedy myślałam, że człowiek w tym wieku jest stary i nic szczególnego go już w życiu nie czeka. Ale tak nie jest.

Wczoraj miałam dzień pełen przemyśleń. Co było przez te 40 lat dobre i co było złe. O tych smutnych rzeczach z ostatnich kilku lat nie chcę pisać, bo nie chcę wciąż się użalać. Postanowiłam oddzielić to grubą kreską i zrobić wszystko bym poczuła się prawdziwie szczęśliwa. Mam kilka małych marzeń i tylko chciałabym życzyć sobie odwagi i konsekwencji. Wyjść z podniesioną głową i nie dać się pokonać marom z niedalekiej przeszłości.

Wczoraj moja mama wspominała jak się urodziłam To ładna data – 12.12.1977. Jak wszyscy w rodzinie oraz jej ginekolog cieszyli się, że urodziła się śliczna, o oliwkowej cerze i pięknie wykrojonych usteczkach dziewczynka. Cieszyli się tym bardziej, że mam dwóch starszych braci. To była prawdziwa niespodzianka w czasach bez USG. Dziękuję rodzicom, rodzeństwu, dalszej rodzinie oraz tym wszystkim, których obchodzi mój los. A nade wszystko dziękuję Panu Bogu za moją rodzinę, za trzech wspaniałych facetów, dzięki którym wstaję rano z łóżka i pędzę zbawiać świat…

Na urodziny powinien być tort, ale nie po drodze mi było ostatnio z pieczeniem, dlatego dzielę się z Wami moim ulubionym ciastem – sernikiem, który nie wymaga wiele pracy, a smakuje tak wybornie jak tort z kremem. Jako że zbliża się Boże Narodzenie, to szczerze polecam go na święta.

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam ciepło… Patrycja


Składniki:

1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy)
3/4 szklanki cukru
10 dag masła
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
4 jajka
2 budynie waniliowe bez cukru
pół szklanki mleka
ok. 280 g herbatników kakaowych
2/3 puszki masy krówkowej
50 g płatków migdałowych

Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

W średniej prostokątnej blaszce wyłożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Masę krówkową rozmieszać porządnie łyżką lub trzepaczką, by była miękka i gładka. Rozsmarować na wierzchu herbatników i posypać płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce przez całą noc, zanim rozkroimy ciasto.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s