Zupa gołąbkowa

Razem z blogowymi koleżankami, z Anią Malwiną i Martą gotowałyśmy zupę z kapusty. J zdecydowałam się na ugotowanie zupę gołąbkową z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę 🙂

Zupa gołąbkowa

Składniki:

2,5 litra bulionu warzywnego

ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego

ok. ćwiartka włoskiej kapusty

1 duża marchew

pół selera

1 cebula

3 ząbki czosnku

2/3 szklanki ryżu

500 ml passaty pomidorowej

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

pół łyżeczki ziaren kminku

pół łyżeczki oregano

2 liście laurowe

kilka kulek ziela

olej do smażenia

1 łyżeczka słodkiej papryki

ew. 1 łyżeczka wędzonej papryki

szczypta cukru

pieprz czarny

sól

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wyłożyć mięso i obsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Do zimnego wywaru przełożyć mięso razem z liściem laurowym i zielem. Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy ryż i warzywa zmiękną, wlać passatę, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Chwilę pogotować, w razie potrzeby dosłodzić. Zupa na drugi dzień gęstnieje. Należy dodać bulionu i ewentualnie doprawić.

Zupa gołąbkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s