Jabłka pod razową kruszonką z płatkami owsianymi

Ciasto, które nie jest szarlotką ani jabłecznikiem, jednak wiele ma z nimi wspólnego. Smakuje bardzo podobnie, ale jest nieco zdrowsze, bo do przygotowania kruszonki użyłam płatków owsianych i mąki razowej. Dodałam też miód i cynamon, dzięki czemu zapach w domu był obłędny!

Jabłka pod razową kruszonką z płatkami owsianymi

Składniki:

5-6 jabłek

Kruszonka:

2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki razowej
1/2 szklanki brązowego cukru
płaska łyżeczka cynamonu
4 łyżki płynnego miodu
200 g miękkiego masła

Składniki kruszonki wsypać do miski i zagnieść. Gdyby suchych składników było za dużo, można pod koniec dodać zimnej wody. Kruszonkę odstawić do lodówki a 1/2-1 godziny, by nieco stwardniała.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć na dużą blachę. Na jabłka rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Zapiekać do zrumienienia w 180oC. Deser równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło.

Jabłka pod razową kruszonką z płatkami owsianymi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s