Buraczane ciasto czekoladowe

Jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam, zaraz po cieście czekoladowym z bananami i drugim – z cukinią. Burak w ogóle jest niewyczuwalny, za to mocno smakuje czekoladą. Zrezygnowałam z polania wierzchu czekoladą, bo nie chciałam przesadzić z tym składnikiem, dlatego wybrałam najprostszą wersję i posypałam je cukrem pudrem.

Źródło przepisu

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

Składniki:

50 g kakao
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru do wypieków
250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
3 duże jajka
200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu osypać cukrem pudrem.

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s