Surówka z żółtej cukinii i rzodkiewki

Czasami brakuje mi pomysłów na surówki. Wyczerpałam już chyba wszystkie warianty surówek z kapusty. Od mamy dostałam żółtą cukinię i to właśnie ona jest głównym bohaterem dzisiejszego wpisu. Jest niesamowicie mokra, idealna do gulaszu z grzybami i kaszy gryczanej. Polecam Wam taki właśnie zestaw!

Surówka z żółtej cukinii i rzodkiewki

Składniki:

1 młoda żółta cukinia
1 pęczek rzodkiewki
1 marchew
1/2
czerwonej papryki
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki
1 łyżka posiekanego lubczyku

Sos:

1/3 szklanki wody
4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego

3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu)
sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu

1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

Warzywa umyć. Z rzodkiewek odciąć końcówki i nać. Marchew obrać. Paprykę pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, i wraz ze szczypiorkiem, natką i lubczykiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb.



Surówka z żółtej cukinii i rzodkiewki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s