Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na tak zwane „oszukane gołąbki”. Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej wyrazisty.

Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

Składniki:

1 młoda cukinia
1 i 1/4 szklanki kaszy jaglanej
800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki lub karkówki
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
kminek i majeranek
1 łyżeczka włoskich ziół
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
sól i pieprz
2 jajka

Sos:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego 
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka włoskich ziół
sól, cukier i pieprz do smaku

oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

Kaszę ugotować w około 3 szklankach osolonej. Gotować do miękkości, potem odcedzić nadmiar wody i odstawić do wystudzenia.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć.

Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól, wymieszać i wycisnąć nadmiar soku. Wymieszać z kaszą i surowym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawę warzywną oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku,  dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.


Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s