Surówka z kapusty, cukinii i papryki

Czasami do surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów.

Surówka z kapusty, cukinii i papryki

Składniki:

1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej
1/2 młodej zielonej cukinii
pół czerwonej papryki
posiekana natka pietruszki
1 łyżka suszonego lubczyku
sól

Sos:

1/2 szklanki zimnej wody
4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego

4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
sól, pieprz i cukier puder do smaku (cukier można zastąpić miodem)
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy

Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Cukinię razem ze skórą zetrzeć na grubej tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.



Surówka z kapusty, cukinii i papryki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s