Zupa dyniowa z wędzoną papryką

Kiedy znalazłam w popularnej sieci sklepów wędzoną paprykę i po raz pierwszy dodałam ją do sosu paprykowego, przyprawa ta na stałe zagościła w mojej kuchni. Dzisiaj proponuję dodać wędzoną paprykę do kremowej zupy z dyni!

Zupa dyniowa z wędzoną papryką

Składniki:

300 g mrożonej lub 350 miąższu ze świeżej dyni
1 mały seler pokrojony na kawałki
1 duża marchew pokrojona na kawałki
3 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego
½ płaskiej łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki posiekanego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
groszek ptysiowy lub grzanki

Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym lub wywarem mięsnym. Jeżeli używamy bulionu, to warto wzbogacić zupę 2 łyżkami oliwy lub oleju, ponieważ zawarte w warzywach witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać słodką śmietankę, posiekany koper, curry i wędzoną paprykę i jeszcze raz zagotować. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.



Zupa dyniowa z wędzoną papryką



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s