Tarta twarogowa z grzybami

W podkarpackich lasach grzybów nie brakuje. Z uzbieranych podgrzybków zrobiłam bardzo smakowitą tartę. Jak zawsze, przygotowałam ją na cieście twarogowym. Smak tarty – obłędny!

Tarta twarogowa z grzybami

Ciasto:

ok. 2 szklanki mąki

300 dag twarogu

1 duże jajko

1 płaska łyżeczka soli

6 łyżek oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do formy

Nadzienie:

400 g chudego serka śmietankowego

250 g świeżych grzybów (borowików lub podgrzybków)

2 małe jajka

sól, pieprz, igiełki z 1 gałązki rozmarynu (drobno posiekane)

3 ząbki czosnku (drobno posiekanego)

1 średnia cebula

2 gałązki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

masło klarowane do smażenia

Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i grzyby obsmażyć z cebulą, na końcu dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Grzyby zdjąć z patelni i ostudzić. Wymieszać z twarożkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.

Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem – podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

Masę wylać na wierzch. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta się zrumienią, a nadzienie zetnie. Tartę podawać na ciepło.

Tarta twarogowa z grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s