Scbab w piwie z ziemniakami

Dzisiaj danie dla głodomorów. Do przygotowania tego dania wykorzystałam gotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie.

Scbab w piwie z ziemniakami

Składniki:

1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu
1 szklanka piwa
2 cebule pokrojone w piórka
3-4 posiekane ząbki czosnku
5 średnich kremowych ziemniaków – obranych, ugotowanych, pokrojonych w grube plastry
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kminku
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
kilka kulek ziela i jałowca
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki sosu sojowego (można zastąpić 2 łyżkami maggi)
2 łyżki sosu worcester
sól i pieprz
posiekany koper

Schab pokroić w grube kawałki Obsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę aż cebula zmięknie. Podlać szklanką piwa, dodać zioła i dusić pod przykryciem ok.10 minut.

Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotować aż sos zredukuje się nieco. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosami
Wierzch posypać koperkiem.



Scbab w piwie z ziemniakami

Scbab w piwie z ziemniakami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s