Pikantny kociołek

Aromatyczne, pełne warzyw danie z jednego garnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach.

Pikantny kociołek

Składniki:

pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 duża marchew
3 łodygi selera naciowego
4 kiszone ogórki
2 małe papryki w różnych kolorach
pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki wędzonej papryki w proszku
2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku
olej do smażenia
łyżeczka kminku
pieprz, ostra czerwona papryka, przyprawa typu „jarzynka” do smaku
posiekana natka pietruszki

Kiełbasę pokroić w talarki. Umieścić w dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem z posiekaną natką i po kilku minutach gotowania doprawić do smaku przyprawą warzywną, ostrą papryką i pieprzem.



Pikantny kociołek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s