Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

Bardzo lubię świeże śliwki w wytrawnych daniach. Dodaję je do różnych mięs, najczęściej jednak do wieprzowiny. Dzisiaj przepis na szaszłyki z karkówką oraz kiełbasą, czerwoną cebulą, pieczarkami i bakłażanem.

Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

Składniki:

ok. 500 g karkówki
kilka dużych śliwek
laska chudej kiełbasy
4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół
1 średni bakłażan
ok. 250 g średnich pieczarek

sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy
kilka łyżek słodkiego sosu chili
2-3 łyżki oleju

Marynata do karkówki:

2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny
1 łyżka musztardy

1 łyżka dowolnego oleju

1/2 łyżeczki suszonego majeranku
pół szklanki keczupu

1/2 łyżeczki ziaren kminku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone

świeży majeranek i rozmaryn
sól i pieprz

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w kostkę mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki. 

Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość z obu stron posypać solą, pieprzem, słodką czerwona papryka, ziołami do pizzy i grillować do miękkości mięsa i warzyw i średniego zrumienienia.

Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s