Zupa grysikowa

Bardzo podobną zupę jadłam na stołówce studenckiej. Udało mi się odtworzyć po latach jej smak.

Zupa grysikowa

Składniki:

2 litry bulionu lub wody
2-3 łodygi selera
1 duża marchew
3 ząbki czosnku
pół cebuli lub pora
3 średnie ziemniaki
2/3 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
4 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę i posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, kiedy kasza się ugotuje i przelać do talerzy.



Zupa grysikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s