Sałatka z fetą,pomidorkami, ogórkami małosolnymi i selerem naciowym

Lekka, orzeźwiająca sałatka na lato, ale nie tylko. Bo ogórki małosolne, które uwielbiam, a które teraz rządzą w kuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem.

Sałatka z fetą i selerem naciowym

Składniki:

kostka twardej fety
3 łodygi selera naciowego
1 puszka kukurydzy
kilka ogórków konserwowych lub małosolnych
opakowanie pomidorków koktajlowych lub małych śliwkowych

Sos:

1 mały jogurt naturalny
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka płynnego miodu
szczypta soli i pieprzu
1 łyżeczka ziół do sałatek

Selera umyć, pokroić w paseczki. Ogórki odcedzić, pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić na sitku. Pomidory umyć, pokroić w paski. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

W kubku wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, wymieszać i schłodzić.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s