Przyszła pora na kurki. Użyłam ich jako dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w wykonaniu sałatka z ogórków małosolnych. Zapraszam serdecznie!
Składniki:
700 g szynki wieprzowej
250 g świeżych kurek
10 suszonych pomidorów (dokładnie odcedzonych z oliwy)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz,
po 2 gałązki natki pietruszki i lubczyku
1 gałązka rozmarynu
2 gałązki majeranku
olej do smażenia
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka mąki
sok z cytryny
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć do średniego garnka. Zalać 2 szklankami wrzątku i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać do cebuli obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Kurki sparzyć wrzątkiem i moczyć jakiś czas, potem kilkakrotnie wypłukać, odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z mięsem. Pomidory posiekać i dodać do mięsa i grzybów. Kiedy mięso i grzyby będą miękkie, a suszone pomidory napęcznieją od sosu, dodać posiekane zioła (wcześniej z łodyżki obrać rozmaryn i majeranek). Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
wyszła bardzo smaczna potrawa z dodatkiem kaszy jęczmienne i surówki z sałaty z ogórkiem zielonym
PolubieniePolubione przez 1 osoba