Sałatka z bobem i kozim serem

Moim niedawnym odkryciem jest kozi ser. Najpierw kupiłam taki do smarowania, później twardy. Ser typu feta użyłam do sałatki z bobem i pierwszymi w tym roku ogórkami małosolnymi. Do sałatki dodałam również pomidorki, szczypior i świeży majeranek z balkonu. Całość doprawiłam moim ulubionym winegretem na bazie oleju, octu jabłkowego, miodu, ziół, soli i pieprzu.

Sałatka z bobem i kozim serem

Porcja na 1-2 osoby

Składniki:

ok. 250 g ugotowanego bobu (instrukcja gotowania w tym przepisie)

6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych

dwa ogórki małosolne

szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku

kawałeczek sera koziego typu feta

Sos:

2 łyżki wody
1 łyżka białego octu  jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem z cytryny)

2 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu)
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka płynnego miodu

1/2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek

Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą i schłodzić.

Zimny ugotowany bób obrać z łupin. Ogórki i pomidory pokroić w plastry. Szczypior posiekać. Listki majeranku oderwać od łodyżki. Na talerzach rozłożyć bób, ogórki, pomidory, szczypior i majeranek. Polać sosem sałatkę, a na wierzchu rozkruszyć ser. Sałatkę podałam z grzankami z patelni posmarowanymi rozkrojonym ząbkiem czosnku.


Sałatka z bobem i kozim serem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s