Surówka z młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu)

Do kurczaka zapiekanego z fasolką szparagową i mozzarellą podałam surówkę z młodej kapusty z dodatkiem kopru włoskiego. Do tego młode ziemniaki z koperkiem. Całość komponowała się smakowicie.

Surówka z młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu)

Składniki:

1/2 główki młodej kapusty
1 bulwa kopru włoskiego
3 łyżki posiekanego  koperku
1 posiekana dymka ze szczypiorem

Sos:

1/3 szklanki wody
4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego

3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu)
sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu

1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

Kapustę i bulwę kopru drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i koperkiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb.



Surówka z młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s