Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

Truskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku…

Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

Ciasto: 

ok. 300 g mąki

150 g masła

2 jajka

2/3 szklanki cukru pudru w

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

3 budynie truskawkowe z cukrem

1 litr mleka

Owoce:

3 banany

ok. 600 truskawek

2 łyżki soku z cytryny

Kruszonka:

120 g masła

2/3 szklanki cukru kokosowego

1 szklanka mąki kokosowej

Z mleka odlać pół dużego kubka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się mleka, energicznie mieszając aż budyń zacznie „pyrkać”. Zdjąć z palnika.

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto uformować w kulę i pozostawić w lodówce na pół godziny.

Przygotować kruszonkę. Masło stopić. Do gorącego wsypać cukier oraz mąkę kokosowa, zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić do lodówki.

Owoce umyć. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Z truskawek oderwać szypułki, pokroić w grube plastry

Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Ponakłuwać widelcem.

Na ciasto wyłożyć równomiernie ostudzony (może być ciepły, ale nie gorący) budyń, a na nim owoce. Na owocach rozkruszyć kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC (do zrumienienia wierzchu). Jeśli ciasto za szybko będzie się rumienić na wierzchu, ustawić na dolną grzałkę piekarnika. Ciasto po upieczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce przed rozkrojeniem, by budyń stężał.

Siedemnasta Truskawka

Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s